Transportowanie towarów spożywczych - jak bezpiecznie i zgodnie z przepisami przewozić żywność?
Żywność to coś, z czym styczność ma każdy z nas, dobrze jest także zdawać sobie sprawę z tego, że nim trafi do naszych domów czy nawet do sklepów, musi zostać ona przetransportowana. Transport żywności odgrywa tu naprawdę niezwykle ważną rolę, dlatego też podlega ścisłym zasadom i regulacjom. Jakim konkretnie?
O czym trzeba pamiętać przy transporcie towarów?
Kwestii, które są istotne w przypadku transportu towarów jest naprawdę bardzo wiele i każdy, kto zajmuje się tą branżą wie, jak wiele się od niego wymaga i jak duża presja jest na niego kładziona. Przede wszystkim niezwykle istotny jest czas, gdyż produkty spożywcze powinny być dostarczane jak najszybciej, dodatkowo potrzebne są odpowiednie warunki przewozu i wykorzystanie właściwego sprzętu. Zabezpieczenie ładunku w czasie transportu i jego ochrona zarówno przed uszkodzeniami, jaki zanieczyszczeniami. Trzeba to wszystko jeszcze nadzorować, żeby zapewnić najwyższą jakość.
W czym przewozić towar w transporcie żywności?
Przewożona żywność nie może ot tak leżeć sobie na pace w ciężarówce – musi być ona odpowiednio ułożona i zabezpieczona, a w tym wypadku najlepszą metodą jest wykorzystanie odpowiednich skrzynek transportowych z przeznaczeniem do wykorzystania właśnie w przypadku przewozu żywności. Na rynku są firmy jak www.erg-system.pl/kategoria/skrzynki-transportowe, które się w tym specjalizują i posiadają odpowiednie pozwolenia i certyfikaty, będące gwarancją jakości. To niezwykle ważne, by wybierając skrzynki transportowe zwracać na to uwagę, ponieważ od tego może zależeć dobro towaru.
Inną metodą transportu jest jeszcze wykorzystanie kartonów, które są znacznie tańszą opcją, jednak nie są one w stanie zapewnić pełnej ochrony w przeciwieństwie to skrzynek z tworzyw sztucznych. Tu także mamy duży wybór, jeżeli chodzi o różnorodność i choć doskonale sprawdza się przy przewozie artykułów AGD i RTV czy też ubrań, to jednak w przypadku przewozu jedzenia nie jest to najlepszy pomysł.
Jakie są prawne warunki transportu żywności?
Prawo bardzo dokładnie reguluje kwestię przewozu żywności i można te przepisy z łatwością znaleźć. Między innymi bardzo istotna jest Ustawa z dnia 25 sierpnia 2016 roku mówiąca o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Parlament Europejski także wysunął rozporządzenie w tym kierunku, ustalając dokładne procedury w związku z bezpieczeństwem żywności, których należy się trzymać. W przypadku transportu żywności, bardzo ważną rolę odgrywa również Inspekcja Weterynaryjna oraz Powiatowy Inspektorat Sanitarny, które muszą potwierdzić zaświadczeniami, że dany towar można przewozić (Rozporządzenie (WE) 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 roku).
To, o czym trzeba też pamiętać, a co zostało już wspomniane potrzebne są także certyfikaty, które poświadczają, że produkty do przewozu żywności spełniają wysokie standardy i które jednocześnie są potwierdzeniem, że dana firma wykazuje się prawdziwym profesjonalizmem, co jest gwarantem jej wiarygodności. Jakie certyfikaty są tu istotne? Przede wszystkim jest to certyfikat ISO 22000.
Jak bezpiecznie przewozić żywność?
Jak zostało wspomniane, sprzęt ma tu bardzo duże znaczenie. Zarówno skrzynie, w których przechowywane będą towary, jak środek transportu, który musi być odpowiednio dostosowany i spełniać odpowiednie warunki. Muszą mieć właściwą ładowność oraz zabezpieczenia, dzięki którym w trakcie transportu towary nie będą zmieniały swojego położenia. Każdy z produktów ma pewnie określone zasady transportu, inne są więc dla mięsa, inne dla owoców, warzyw czy pieczywa i wyrobów piekarniczych. Firmy transportowe muszą zapewnić jak najwyższą jakość, bo tylko dzięki temu można liczyć na zysk i utrzymanie się na rynku.