Menu

Popyt na zdrową żywność oraz zapotrzebowanie na ekologiczne opakowania

Popyt na zdrową żywność oraz zapotrzebowanie na ekologiczne opakowania

Moda na zdrowy tryb życia powoduje coraz większe zainteresowanie zdrową żywnością. Również z coraz większą dbałością traktujemy otaczające nas środowisko. Szczególną uwagę przykładamy do opakowań, których codziennie zużywamy ogromne ilości. Ważnym dla nas staje się aby były one w pełni biodegradowalne.

Trend zdrowego odżywiania, który już od kilku lat przybiera na sile, intensywnie zdobywa obszary ściśle związane ze zdrowym trybem życia. Na osiedlowych uliczkach, ścieżkach, chodnikach coraz częściej mijamy się z biegaczami, rowerzystami czy osobami korzystającymi z popularnych „kijów”. Wielu z nas nie zadowala już tylko zdrowe odżywianie się i sięganie po produkty ekologiczne. Dbając o siebie, coraz częściej zwracamy uwagę na to, by otaczające nas środowisko również miało szansę pozostać zdrowe. Dlatego też na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać się z opakowaniami tekturowymi, które są ekologiczne i łatwe do recyklingu.

Zarówno na polskim rynku, jak i na rynkach na całym świecie producenci żywności coraz chętniej sięgają po „nowe” rozwiązania tak, by na bieżąco odpowiadać na zapotrzebowania konsumentów. Coraz bardziej zdegradowane środowisko buduje w mieszkańcach wielkich aglomeracji barierę, która skłania do sięgania po produkty pakowane w opakowania tekturowe. Obecni na rodzimym rynku producenci niezależnie od tego czy jest to województwo śląskie czy mazowieckie produkują coraz więcej kartonów. W ten sposób nie tyko żywność, po którą sięgamy jest ekologiczna. Zachowana zostaje równowaga pomiędzy tekturowym ekologicznym opakowaniem a jego zawartością.

Jak donosi raport „The Future of Corrugated Board Packaging to 2019” opakowania tekturowe będą stale podbijać rynki na całym świecie. Stale promowany zdrowy tryb życia nie odnosi się już tylko do odżywiania się i aktywności fizycznej. Dziś oczekujemy od siebie coraz większej uwagi dla środowiska. Dlatego też coraz częściej znaleźć można na sklepowych półkach w Poznaniu, Lublinie czy Warszawie opakowania tekturowe. Producenci kartonowych pudełek bacznie przyglądają się zmieniającym trendom i wychodząc im naprzeciw, promują ekologiczne rozwiązania.

Producenci kartonów podejmują szlachetne inwestycje w programy ochrony środowiska i optymalizacji zużycia energii. Celem producentów jest też redukcja zużycia wody i poprawa logistyki i transportu. Już można zauważyć sukces wśród producentów tekturowych pudeł. W latach 2009-2011 odnotowano spadek śladu węglowego o 4,8%, a w latach wcześniejszych 2008-2009 aż o 12%.

Zmiany w naszym podejściu do zdrowego trybu życia znacząco wpływają na otoczenie. Konsumenci w znacznym stopniu zdeterminowali rynek, niejako zmuszając producentów żywności do zmiany polityki. Zamiast intensywnej produkcji opakowań foliowych, które są nie nadają się do recyklingu, zauważalny jest stały wzrost produktów spożywczych opakowanych w kartonowe opakowania.

0
X